TRI PRISTUPA: tradicionalni, projektni i Reggio Emilia

Tradicionalni pristup predstavlja sliku djeteta kao pasivnog primatelja informacija. Učitelj posjeduje informacije te ih pruža djeci kroz odluke donesene isključivo od odgajatelja. Odgajatelj vjeruje i pretpostavlja da zna za što su djeca zainteresirana, što trebaju naučiti i kako ih naučiti.
Kod projektnog pristupa djetetu se pristupa kao motiviranom, uključenom u proces, punom ideja i misli koje su vrijedne, koje treba shvatiti ozbiljno, kao osobi koja shvaća svijet oko sebe. Teme moraju biti konkretne, a ne apstraktne i trebaju uključivati iskustveno učenje. Tri su faze projektnog pristupa:

1. faza- saznati što dijete zna i što želi znati o određenoj temi ( slika djeteta je osoba puna misli i ideja koja je motivirana za učenje).

2. faza: istraživanje teme kroz izlete, posjete, knjige, aktivnosti, eksperimente… Djeca istražuju kako bi dobila odgovore na svoja pitanja.

3. faza: završna- slika djeteta- predstavlja snažno i sposobno dijete uključeno kao istraživać, preuzima inicijativu i prikazuje znanje na različite načine.
Kod Reggio pristupa javlja se set smjernica koje se odnose na stvaranje kulture, učenja i poučavanja. Slika djeteta je osnovni princip. Odgajatelji moraju reflektirati sliku djeteta kako bi produktivno uključili principe Reggio filozofije u svoje poučavanje i učenje. Osnovu našeg iskustva temeljenu na praksi, teoriji i istraživanju čini slika djeteta kao bogate, jake i moćne osobe – na dijete se gleda kao na individuu s pravima a ne samo potrebama- djeca imaju potencijal, fleksibilnost, želju za razvojem, znatiželju, mogućnost oduševljavanja i želju da se povežu sa drugima i da komuniciraju. Djecu u ranoj dobi treba shvaćati ozbiljno i prepoznati da su njihove ideje vrijedne slušanja i istraživanja. Dijete je također sposobno surađivati i dijeliti informacije o apstraktnim temama.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s